Een uitgebreid aanbod aan btw-opleidingen

Delen

Circulaire verlaagd btw-tarief horeca

De Administratie publiceerde een circulaire inzake de tijdelijke toepassing van het verlaagd btw-tarief voor bepaalde restaurant- en cateringdiensten, van 8 juni 2020 tot 31 december 2020 (Circulaire 2020/C/86 van 29 juni 2020, www.fisconet.be).

Het betreft meer bepaald:

1) het verschaffen van spijzen in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse. Dit zijn restaurant- en cateringdiensten die bedoeld zijn in rubriek I van tabel B van de bijlage bij het KB nr. 20 en die zodoende voorheen onderworpen waren aan het btw-tarief van 12 % (tijdelijke tariefverlaging van 12 % naar 6 %);

2) het verschaffen van alcoholvrije dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse. Dit zijn restaurant- en cateringdiensten die in rubriek I van tabel B van de bijlage bij het KB nr. 20 worden uitgesloten van het btw-tarief van 12 % en die zodoende voorheen onderworpen waren aan het tarief van 21 % (tijdelijke tariefverlaging van 21 % naar 6 %);

3) het gelijktijdig verschaffen in uitvoering van één dienst, van zowel spijzen als alcoholvrije dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse (tijdelijke tariefverlaging, wat de spijzen betreft, van 12 % naar 6 % en, wat de alcoholvrije dranken betreft, van 21 % naar 6 %).

De aard of benaming van de vestiging die de restaurant- of cateringdiensten verricht is niet relevant. Het kan bijgevolg onder meer gaan om de volgende dienstverrichters en vestigingen:

- fastfood- en zelfbedieningsrestaurants;

- restaurants in theaters (clubs, …), musea en winkelcentra;

- kantines en bedrijfsmesses;

- hotels of gastenkamers met half- of volpension;

- cafetaria’s, bars, herbergen, theesalons en discotheken;

- foodtrucks, snackbarauto’s;

- traiteurs, bakkerijen met verbruiksalon;

- tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, op een markt, een beurs.

Zijn ook bedoeld de restaurant- en cateringdiensten die worden verricht door gespecialiseerde cateraars of door de exploitanten van de bovengenoemde inrichtingen.

Het verschaffen van voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse, wordt met ingang van 8 juni 2020 als restaurant- of cateringdienst aangemerkt (het eerste lid van randnummer 2.5.2.8. van de Circulaire 2017/C/70 van 6 november 2017 wordt definitief opgeheven).