Een uitgebreid aanbod aan btw-opleidingen

Delen

Tijdelijk verlaagd btw-tarief horeca

Een KB van 27 april 2021 (BS. 30 april 2021) verlaagt het btw-tarief vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021 tot 6 % voor op restaurant- en cateringdiensten, met inbegrip van het verstrekken van alcoholische dranken.

Worden bedoeld, het verschaffen van maaltijden, het verschaffen van dranken of het verschaffen van beide, indien dat gepaard gaat met voldoende bijkomende diensten ten behoeve van de onmiddellijke consumptie ervan, en dat zowel in de ruimte van de dienstverrichter (restaurantdiensten) als daarbuiten (cateringdiensten). Ondanks het feit dat de benaming “restaurantdiensten” anders zou kunnen doen vermoeden, omvat dat begrip ook het verschaffen van dranken zonder spijzen (indien dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes, …).

Wordt dus niet bedoeld de verkoop van dranken in alle mogelijke drank- of eetgelegenheden die niet gepaard gaat met voldoende bijkomende diensten ten behoeve van de onmiddellijke consumptie ervan. In dat geval betreft het geen restaurantdienst maar een gewone levering van goederen die onderworpen is aan het btw-tarief dat van toepassing op de levering in functie van de aard van de geleverde drank. De levering van alcoholische dranken is en blijft onderworpen aan het normaal btw-tarief van 21 %. Drank- of eetgelegenheden die zowel restaurantdiensten aanbieden die alcoholische dranken omvatten als loutere leveringen van alcoholische dranken verrichten, zullen dus ter zake het nodige onderscheid moeten maken.

De aard of benaming van de vestiging die de restaurant- of cateringdiensten verricht, is niet relevant voor de toepassing van deze tijdelijke maatregel. Het kan bijgevolg onder meer gaan om de volgende dienstverrichters en inrichtingen:
– fastfood en zelfbedieningsrestaurants;
– restaurants in theaters (clubs, …), musea en winkelcentra;
– kantines en bedrijfsmesses;
– hotels of gastenkamers met half- of volpension;
– cafetaria’s, bars, cafés, theesalons en discotheken;
– foodtrucks, snackbarauto’s;
– traiteurs, bakkerijen met verbruikssalons;
– tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, op een markt, een beurs.
Hieronder vallen dus ook de restaurant- en cateringdiensten die worden verricht door gespecialiseerde cateraars of door de exploitanten van de bovengenoemde inrichtingen.